torsdag 11 april 2013

Det stora bromance-inlägget

Vad som utgör bra bromance för mig: 
De är egentligen varandras motsatser, eller i alla fall väldigt olika, men blir trots det BFF:s.
Inte att blanda ihop med frenemies, som exempel Raylan och Boyd i Justified. De är inte heller bröder, utan vänner utan släktskap. Plus: de har lärt känna varandra i vuxen ålder. Där har ni mina kriterier på en bromance.

Och här är de bromancepar jag gillar bäst (just nu). Jag är medveten om att det fattas massor, men tro det eller ej, jag ser faktiskt inte på alla serier som finns... Däremot får ni gärna lämna era favvos i kommentarerna med motivering, jag är nyfiken på vilka ni gillar!

REALITYBROMANCE:

*Adam Levine och Blake Shelton i The Voice
På ytan finns inte många gemensamma beröringspunkter, Adam är den sofistikerade rockern med designslitna kläder medan Blake är countrystjärnan som gillar boobs, boots och whiskeyshots. Deras bromance började i The Voice och nu skämtar de öppet om hur mycket de gillar varandra. I en intervju inför nya säsongen sade Blake om nye coachen Usher: "He is so hot....Usher's my free pass with Adam". Vedertaget smeknamn på deras bromance: Bladam.


*Seal och Joel Madden i The Voice AU
En ännu större överraskning än Bladam är Seals och Good Charlotte-sångaren Joel Maddens nyfunna vänskap i australiska The Voice. Soul meets poppunk. Förvisso känns deras bromance mer som en mentor (Seal) och hans protegé men man märker i programmet att det finns en genuin värme dem emellan.

FICTIONBROMANCE:

*Monroe och Nick i Grimm
En innerlig vänskap mellan en Grimm och en Fuchsbau, vem kunde tro det? Det som gör mig varmast om hjärtat är hur gulliga de är tillsammans, samt att de givetvis ställer upp för varandra i alla lägen.

* Arthur och Merlin i Merlin
Om man söker på Arthur och Merlin på internetz får man fram otaliga fanfictionbilder på de två tillsammans. Alltså tillsammans som i t-i-l-l-s-a-m-m-a-n-s. Men för min egen del är det just deras (platoniska) kärlek till varandra som gör serien värd att se. Hur olika de än är (kung vs tjänare, mot vs för magi) skulle de gå i döden för varandra. Hur fint är inte det då?

*Troy och Abed i Community
Återigen ett omaka par, en jock och en nörd, som via komvux finner varandra och en förkärlek för allt lekfullt och fantasirikt. Numera är de som ett gammalt gift par, som smetat av sig på varandra (Troy är nördigare, Abed coolare). Det går inte att bara säga Troy och Abed. Man måste sjunga fram "Troy and Abed in the morning".

*Finch och Reese i Person of Interest
En knastertorr it-expert och en yrkesmilitär slår sina påsar samman och deras enstöringstendenser passar dom. De respekterar varandras behov av avskildhet samtidigt som de slipper den totala ensamheten i och med deras gemensamma jobb att rädda oskyldiga själar. Win-win. (Det finns en hel del fanfiction här med... folk har alldeles för livlig fantasi!)

* Bobby och Andy i Cougar Town
Bromance upphöjt till tio. Dessa två ligger sked utan att skämmas och har på många sätt en hjärtligare relation än den Andy har med sin fru. Ibland blir Andy svartsjuk om Bobby ägnar för mycket tid med någon annan. De två är också - enligt bromance-mallen - diametralt olika egentligen. Bobby är en happy-go-lucky-slacker som bor på en båt på en parkering. Andy är borgmästare och finansrådgivare och hårt hållen hemma.


* Dean och Benny i SupernaturalÅterigen två motsatser. Dean jagar egentligen såna som Benny (vampyr). Men inget svetsar samman en bromance som en stunt i skärselden... *spoiler* Om ni är ikapp med säsongens Supernatural så vet ni det HÄR *spoiler*. Jag vill inte skriva mer pga spoilerrisk, men jag blir tårögd av lojaliteten dem emellan.

 * Phil och Stan i The Americans
KGB-agenten Phil blir mot alla odds kompis med grannen tillika FBI-agenten Stan. Stan vet inte om Phils dubbelliv, men Phil vet att Stan är både agent OCH ute efter såna som honom. Ändå börjar han motvilligt gilla Stan. För även om de är varandras största fiender är de bägge lika utsatta och besatta av sina uppdrag. Detta är ett gränsfall eftersom det skulle kunna klassas som frenemies, men då inte Stan vet om Phils KGB-status tycker jag det kan ingå i bromance-genren.

OCH SÅ UNDANTAGET SOM BEKRÄFTAR REGELN:

*Jax och Opie i Sons of Anarchy
Jax och Opie växte upp tillsammans och har alltid varit bästisar. De inte är varandras motsatser men har ack så olika ambitioner i livet. Deras vänskap sätts på hårda prov, fast när det verkligen gäller visar Opie att BFF (best friends forever) inte bara är en beteckning.

KLASSISK TV-BROMANCE:

* Chandler och Joey i Vänner
* Turk och JD i Scrubs (bästisar irl också!)
* House och Wilson i House
* Jerry och George i Seinfeld
* Tigh och Adama i Battlestar Galactica
* Jonathan, Ray och George i Bored to Death

9 kommentarer:

Maria sa...

Dean och Cas är väl också ett riktigt bra exempel på bromance :) Började med att stå på olika sidor och Dean såg mest Cas och änglar som "dicks with wings"och hur det gick sen vet väl alla ;)

Jessi sa...

Tycker du verkar ha rätt bra koll på det där, dumt att lägga sig i då.. ;)

Anna Thunman Sköld sa...

Maria, din koll på allt Supernatural är imponerande! Och ja, Dean och Cas borde ju varit med. Jag glömde att de två hade en special bond. Jag fick för mig att Dean och Sam och Cas hade samma nivå.

Jessi, TACK!

Andersson sa...

Hank och Runkle?

Anna Thunman Sköld sa...

Hank och Runkle! Så klart! Sannerligen ett bromance-par om man sett något! Tack, Andersson!

Andreas Gisel sa...

Miles O'brien och Julian Bashir från star trek deeep space nine där kan man snacka bromance

Anna Thunman Sköld sa...

Tack, Andreas! Hela Star Trek-universat är ju eg fullt av bra bromance-exempel, när man tänker efter!

Amanda sa...

Jag håller på att kolla in Grimm nu. Är på avsnitt 13 säsong 2 och det är så grymt bra!
Jag minns din lista om "fula som blivit snygga" eller va den hette. Monroe i Grimm tycker jag stämmer bra in på den kategorin. Han var obehaglig i Prison break och i början av Grimm lite små läskig men nu tycker jag han är het, till&med med den gubbiga stilen som han har!

Tack för en bra blogg :)

Anna Thunman Sköld sa...

Jamen, visst ÄR Grimm bra? Jag älskar vilken utveckling den gjort, från ganska fåniga förstaavsnitt till nu!

Och hahaha, jag tror inte att du är ensam om att börja gilla Monroe, jag har inte nått dit (än) men är charmad, mycket charmad. Han skulle lugnt kunna platsa som bubblare på "från ohet till hunk"-listan!

Och kul att du gillar min blogg <3